„Arabika i Robusta, baśniowe dwie siostry; jedna łagodna i delikatna, druga – ostra i nieprzyjemna.” (Ika Graboń „Kawa”)
Obydwie kawy pochodzą z Afryki, jednak są zupełnie inne. Pierwsza ma wymaga troskliwej opieki podczas całego procesu rozwoju. Druga rośnie wszędzie i nie straszne są dla niej nawet szkodniki. Arabika jest królową kaw, która charakteryzuje się niesamowitym balansem smaku, przyjemną owocową kwasowością i subtelną słodyczą. Za to znacznie tańsza Robusta ma drewniany aromat i gorzkawy smak.
Kawa Robusta zawiera znacznie więcej kofeiny niż arabica, dlatego ma silniejsze właściwości pobudzające. Która jest lepsza? Wszystko to kwestia gustu, jedni wolą delikatną arabicę, inni za to mocną i pobudzającą robustę. Ale to właśnie ta ostatnia jest odpowiedzialna za piankę (tzw. crema) powstającą na powierzchni kawy podczas parzenia. Dlatego większość mieszanek kawowych wykorzystywanych w kawiarniach to ziarna obu gatunków zmieszane w różnych proporcjach. Arabica dostępna w sklepach to zwykle mieszanka ziaren z kilku odmian tego gatunku. A wy wybieracie arabicę czy robustę?
W naszej ofercie na pewno znajdziesz coś dla siebie! Klikaj https://herbacianawyspa.pl/kategoria-produktu/kawa/kawy-ziarniste-naturalne/