Kardamon to najstarsza przyprawa na świecie. Między innymi dlatego bywa nazywany „królową przypraw” ( królem jest pieprz). Prawdopodobnie wywodzi się z Dalekiego Wschodu, a obecnie jest używany praktycznie w każdym miejscu na świecie.
Powszechnie można spotkać dwa rodzaje kardamonu: zielony (pochodzący z Indii i ze Sri Lanki) i czarny (Himalaje). Dobrze jest w miarę możliwości, kupować go w całości, rozłupywać łupinki i miażdżyć ziarenka w moździerzu. Kardamon w formie sypkiej szybciej traci swój aromat. Ze względu na intensywny smak, lepiej używać go w małych ilościach.
Czy jednak w Polsce jest on tak dobrze znany? Przekonajmy się co kardamon, jako przyprawa, może nam zaoferować.
Kardamon – właściwości
Kardamon ma słodkawy, piekący smak i bardzo charakterystyczny korzenny zapach. Ten aromatyczny dodatek do dań jest obecnie ,obok szafranu, najdroższą przyprawą na rynku. Jednak jego wysoką cenę rekompensują wyjątkowe właściwości kardamonu – potrafi nadać on potrawom niepowtarzalnego smaku, pomaga również przy różnych dolegliwościach zdrowotnych. Stosując kardamon w kuchni, możemy przy okazji pozbyć się różnego rodzaju dolegliwości żołądkowych, gdyż pobudza trawienie, likwiduje nudności, nadkwasotę, wzdęcia, gazy i zgagę. Ponadto Kardamon wykazuje również właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Oczyszcza organizm, usuwa nadmiar soli i wody w organizmie.
Kardamon w kuchni
Najbardziej znany jest w krajach arabskich, do których trafia ponad połowa jego produkcji. Tam stosuje się go głównie jako dodatek do kawy.
Można go dodawać zarówno do mięsa, ryb, gulaszów czy pasztetów jak i do dań na słodko. Stosuje się go także do wyrobu nalewek, wódek i likierów. Jest jednym ze składników curry.
Ponadto ziarna kardamonu od dawna stosuje się żując, jako środek odświeżający oddech.
Ciekawostka: W kuchni indyjskiej stosuje się ziarna kardamonu w całości, uprzednio je podsmażając lub mieszając z innymi przyprawami.
W Polskich kawiarniach coraz częściej spotykamy kawę z kardamonem, warto zatem pomyśleć o tej wspaniałej przyprawie w kuchni, która przy okazji może nam wyjść tylko na zdrowie 🙂
Kardamon kupisz TUTAJ