Opublikowano Dodaj komentarz

Kardamon

Kardamon to najstarsza przyprawa na świecie. Między innymi dlatego bywa nazywany „królową przypraw” ( królem jest pieprz). Prawdopodobnie wywodzi się z Dalekiego Wschodu, a obecnie jest używany praktycznie w każdym miejscu na świecie.

 

 

Powszechnie można spotkać dwa rodzaje kardamonu: zielony (pochodzący z Indii i ze Sri Lanki) i czarny (Himalaje). Dobrze jest w miarę możliwości, kupować go w całości, rozłupywać łupinki i miażdżyć ziarenka w moździerzu. Kardamon w formie sypkiej szybciej traci swój aromat. Ze względu na intensywny smak, lepiej używać go w małych ilościach. 

Czy jednak w Polsce jest on tak dobrze znany? Przekonajmy się co kardamon, jako przyprawa, może nam zaoferować.

Kardamon – właściwości 

Kardamon ma słodkawy, piekący smak i bardzo charakterystyczny korzenny zapach. Ten aromatyczny dodatek do dań jest obecnie ,obok szafranu, najdroższą przyprawą na rynku. Jednak jego wysoką cenę rekompensują wyjątkowe właściwości kardamonu – potrafi nadać on potrawom niepowtarzalnego smaku, pomaga również przy różnych dolegliwościach zdrowotnych. Stosując kardamon w kuchni, możemy przy okazji pozbyć się różnego rodzaju dolegliwości żołądkowych, gdyż pobudza trawienie, likwiduje nudności, nadkwasotę, wzdęcia, gazy i zgagę. Ponadto Kardamon wykazuje również właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Oczyszcza organizm, usuwa nadmiar soli i wody w organizmie. 

Kardamon na problemy żołądkowe, aromatyczny dodatek w kuchni.

Kardamon w kuchni 

Najbardziej znany jest w krajach arabskich, do których trafia ponad połowa jego produkcji. Tam stosuje się go głównie jako dodatek do kawy.

Można go dodawać zarówno do mięsa, ryb, gulaszów czy pasztetów jak i do dań na słodko. Stosuje się go także do wyrobu nalewek, wódek i likierów. Jest jednym ze składników curry. 

Ponadto ziarna kardamonu od dawna stosuje się żując, jako środek odświeżający oddech. 

Ciekawostka: W kuchni indyjskiej stosuje się ziarna kardamonu w całości, uprzednio je podsmażając lub mieszając z innymi przyprawami.

W Polskich kawiarniach coraz częściej spotykamy kawę z kardamonem, warto zatem pomyśleć o tej wspaniałej przyprawie w kuchni, która przy okazji może nam wyjść tylko na zdrowie 🙂

 

Kardamon kupisz TUTAJ

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz