Tropikalne upały nie ustępują… Chce Ci się pić… Masz dość zwykłej wody i kartonikowych napojów… Mamy coś dla Ciebie!
W wielu krajach tropikalnych przestudzona i mocno osłodzona herbata podawana jest do posiłków. W Polsce herbatę najczęściej pijemy gorącą, żeby się rozgrzać.
Herbata posiada właściwości orzeźwiające, podając ją schłodzoną z lodem, miętą lub cytryną uzyskamy napój niezwykle zdrowy i jednocześnie zaspakajający pragnienie w upalne dni.
Przygotowanie Ice Tea nie wymaga wiele pracy. Trzeba jednak pamiętać, że potrzeba troszkę czasu, żeby ją schłodzić. Dlatego polecam przygotowywać wieczorem większą ilość w dzbanku, żeby była gotowa już do śniadania.
Mrożoną herbatę możesz zrobić z każdej bazy jaką masz w domu. Polecam jednak mieszanki, które już same w sobie mają orzeźwiające składniki. Moje ulubione herbatki to FITNESS i GREEN SPRING. Obydwie to herbatki zielone, ale równie dobrze możesz wykorzystać czarne herbaty (np. CYTRYNOWY JOHN) lub owocowe (np. RUMOWA WIŚNIA).
Herbatki jakie zaproponowałam mają w składzie niezwykle aromatyczną trawę cytrynową, cytrynę, hibiskus i inne orzeźwiające dodatki dlatego nie trzeba wiele dodawać do naparu, żeby osiągnąć zamierzony efekt.
Sposób przyrządzenia:
10 g herbaty FITNESS lub GREEN SPRING lub CYTRYNOWY JOHN
kilka liści świeżej mięty
kilka plastrów cytryny lub limonki
łyżkę miodu lub ksylitolu (opcjonalnie)
kostki lodu
Zalej herbatę przegotowaną, ale przestudzoną wodą. Czekaj około 10 minut i wyjmij susz. Im dłużej zostawisz susz herbaty w wodzie tym herbata będzie mocniejsza. Następnie włóż do lodówki i czekaj, aż się schłodzi.
Kiedy napar będzie już wystarczająco schłodzony dodaj pozostałe dodatki. Udekoruj miętą i możesz podawać.
Jeśli masz owoce sezonowe to możesz również je dodać. Uzyskasz jeszcze lepszy smak.
UWAGA!!!
Robiąc napar z herbaty OWOCOWEJ pamiętaj, że na dzbanek 1,5 l potrzebujesz około 30 g suszu. Nie musisz suszu wyciągać po zaparzeniu. Im dłużej będzie w wodzie tym napar stanie się bardziej aromatyczny.